Anorexia Nervosa


Anorexia nervosa (ook wel afgekort tot anorexia) betekent letterlijk ‘gebrek aan eetlust door psychische oorzaken'. Deze naam is misleidend, omdat de patiënten die eraan lijden, vooral vrouwen maar ook mannen, geen gebrek aan eetlust hebben. Ze hebben wel degelijk honger maar geven er niet aan toe. Ze proberen het hongergevoel de hele dag te onderdrukken en ontzeggen zichzelf vaak steeds meer.

Mensen met Anorexia Nervosa zijn bang om dik te worden, terwijl ze objectief gezien vaak te mager zijn (ondergewicht hebben). Het is niet altijd zo dat iemand met Anorexia Nervosa ondergewicht heeft. Het is namelijk ook mogelijk dat iemand met een normaal gewicht of zelfs overgewicht aan (een vorm van) Anorexia Nervosa lijdt. In de praktijk is de scheidslijn tussen de verschillende eetstoornissen niet altijd scherp te trekken. Symptomen van Anorexia Nervosa kunnen zich afwisselen met symptomen van Boulimia Nervosa en de Eetbuienstoornis.


Het dagelijks leven van iemand met een eetstoornis staat in het teken van eten en gewicht. Na het eten proberen sommigen Anorexia patiënten het effect weg te werken door intensief te gaan sporten, door te braken of door laxeermiddelen te gebruiken. Ook eetbuien kunnen voorkomen.

Calorieen worden geteld van alles wat er wordt gegeten, de weegschaal kan een obsessie worden en lichaamsomvang wordt vaak ook gemeten. Dit alles wordt een obsessie.

Motieven om te lijnen zijn:

  • angst om dik te worden
  • vertekend lichaamsbeeld
  • gebrekkige zelfwaardering

Cliënten met Anorexia Nervosa leggen zichzelf een zeer strikt dieet op. Vaak eten ze iedere dag dezelfde dingen, volgens een vast ritueel. Sommige cliënten met anorexia kunnen dit zelfopgelegde regime niet voortdurend volhouden, en verliezen af en toe de controle. Dan hebben ze last van een eetbui waarbij ze in korte tijd veel vet en ongezond eten naar binnen werken. Na afloop voelen ze zich schuldig en proberen het eten zo snel mogelijk kwijt te raken door bijvoorbeeld te braken of te sporten.

 

Anorexia nervosa kan evenals de andere eetstoornissen verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het om een combinatie van factoren: 'aanleg' in de persoonlijkheid, opvoeding, negatieve ervaringen, traumatische gebeurtenissen, cultuur en media. Vaak openbaart of ontwikkelt een eetstoornis zich verder, als iemand een ingrijpende gebeurtenis meemaakt. Maar eigenlijk heeft Anorexia Nervosa niets van doen met dik of dun zijn, met eten of niet eten. Het zegt alles over de manier waarop je omgaat met jezelf, met anderen en de wereld om je heen.

 

Psychische gevolgen anorexia nervosa
Depressiviteit door gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid, ook heeft dit te maken met ondervoeding
Eenzaamheid & sociaal isolement
Angst voor controleverlies
Slechtere concentratie
Persoonlijkheid kan veranderen

 

Sociale gevolgen anorexia nervosa
Als je aan anorexia lijdt, raak je vaak in een isolement, omdat:


Je je niet meer goed voelt tussen anderen en/of contact wilt vermijden
Je leven staat stil
Je het fenomeen eten op alle mogelijk manieren probeert te ontwijken en zo sociaal contact uit de weg gaat
Je fysiek steeds minder goed in staat bent om te werken, te sporten of uit te gaan.


Lichamelijke gevolgen anorexia nervosa
Futloos
Vermoeidheid
Haaruitval
Botontkalking
Hartritmestoornissen, door kaliumtekort
Blauwe handen en/of voeten
Flauwvallen

Overbeharing
Uitdroging

Tekort aan ijzer
Aantasting van het tandglazuur door braken
Uitblijven van menstruatie
Impotentie, dit is bij mannen een van de eerste tekenen
Maag en darmproblemen

 

Naast Anorexia Nervosa zijn er meerdere eetstoornissen, waarvan de ernst en last net zo groot is als bij Anorexia Nervosa. Andere eetstoornissen zijn;

Boulimia Nervosa

BED (Binge eating disorder)

Eetstoornis NAO

Orthorexia

Pica eetstoornis

 

Er zijn verschillende organisaties en instellingen die ondersteuning en/of behandeling bieden bij eetstoornissen;

  • Amarum
  • Rintveld
  • Bascule
  • Ursula kliniek GGZ Rivierduinen
  • GGZ Helmond
  • PsyQ
  • Parnassia Groep
  • Novarum
  • Human Concern
  • Ixta Noa
  • ijgen weise
  • Proud to be me
  • Stichting Letje